Det gamla tegelmagasinet som förr användes för bland annat spannmål. Foto: Marie Sandgren/SR Kristianstad
SIMRISHAMN

Första hugget för marint centrum

På tisdagen togs första spadtaget till det som ska bli Marint centrum i Simrishamn. Fast spadtaget ägde rum inomhus och var egentligen ett huggtag.

- Ja, det är ett första huggtag för Södra kajen för att symbolisera att vi drar i gång byggprojektet nu. Själva bygget drar igång i morgon, säger Kent Zerath, VD för Sifab, Simrishamns industrifastigheter AB.

Det var just Kent Zerath som tillsammans med Sifabs styrelseordförande Bertil Bjerstam, Skanskas Kent Eriksson och kommundirektör Staffan Tellman som slog första huggslagen inför den stora renoveringen på Södra kajen i Simrishamn.

Sifab har köpt det gamla tegelmagasinet som förr användes för spannmål, av kommunen för drygt 4 miljoner. Nu ska det renoveras och snyggas till för cirka 21 miljoner. Kommunen har förbundit sig att hyra lokalerna när de står klara. Men det finns redan en del hyresgäster.

- Ja, fiskeriverket ska vara här. Kustbevakningen ska vara här liksom kontoret för vårt eget marina centrum. JVL, Svenska miljöinstitutet som jobbar med ett projekt om rening av Östersjön ska finnas här. KIMO, kommunernas samarbete runt Östersjön ska ha sitt sekretariat här och vårt eget hamnkontor ska ligga här. Så vi fyller långsamt lokalerna, men det finns plats för fler, säger Staffan Tellman.

Kommunledningen i Simrishamn har stora förhoppningar på detta marina centrum. Målet är att skapa nya arbetstillfällen, men också att locka forskningsprojekt och olika slags verksamheter med marin anknytning till stan. På sikt hoppas Staffan Tellman att det också blir ett upplevelsecentrum strax intill Marint centrum. För förutom att skapa arbetstillfällen och dra hit nya verksamheter hoppas kommunledningen också att de ska locka fler besökare till Simrishamn.

Marie Sandgren
marie.sandgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista