Tania Sarmiento, på arbetsförmedlingen, säger att det främst handlar om jobb inom bland annat restaurangbranschen. Foto: Maria Dietrichson/SR Kristianstad
Kristianstad

Norge lockar fortfarande

Titta utanför Sveriges gränser om du letar jobb och är ungdom. Det rådet fick arbetsökande unga idag på arbetsförmedlingen i Kristianstad. Och landet högst upp på önskelistan, det var Norge.

- Norge har ju jobb och lite bättre lön än vad vi har här i Sverige. Och så är det också lite lättare att få sitt första jobb utan tidigare erfarenhet i Norge, säger Tania Sarmiento, som arbetar som rådgivare för just utlandsarbete på arbetsförmedlingen i Kristianstad.

Och Norge-intresset märktes definitivt av. När första seminariet för dagen om att arbeta i landet startade så tömdes i stort sett hela lokalen på besökare. Och Norge var också det enda landet som fått två seminarietider under dagen, Spanien, Australien och Danmark fick nöja sig med en tid var.

Tanken bakom dagen är att inspirera unga arbetsökande att våga titta utanför de svenska gränserna.

- Vi har märkt att det finns ett behov och att våra arbetssökande efterfrågar såna här dagar med fokus på jobb i utlandet, säger Tania Sarmiento.

Och jobben som finns i Norge vilka är det då?

- Det är framförallt inom hotell- och resturang, hälsosektorn, butiksjobbs och en del lagerarbete. Fiskindustrin som var så poppis för ett par år sen, det pratar man inte om längre, säger Tania Sarmiento.

Maria Dietrichson
maria.dietrichson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista