Martin Laurell, överläkare och Hans-Bertil Hansson, smittskyddsläkare på Smittskydd Skåne. Foto: Petra Haupt/SR
Skåne

70 procent av skåningarna tog vaccin

På onsdagen möttes personal från Region Skåne för att utbyta erfarenheter av den största massvaccinationen i modern tid. Över 70 procent av skåningarna tros ha vaccinerat sig mot svininfluensan i höstas. Men benägenheten att ta sprutan varierade i Skåne.

Skånes smittskyddsläkare Hans-Bertil Hansson är nöjd med att så många skåningar valde att gå och vaccinera sig mot svininfluensan. Inrapporteringen släpar fortfarande efter, men han tror alltså att Skåne kommer hamna på över 70 procent vaccinerade.

– Det är en utomordentlig siffra, säger Hans-Bertil Hansson.

Men benägenheten att ta sprutan har inte varit lika stor i hela Skåne. Allra bäst gick det i Simrishamn, där hela 90 procent av befolkningen valde att ta sprutan. I Malmö var det bara drygt hälften.

– Jag tror att det kan komma in lite mer, så den siffran är nog lite falskt låg. Sedan kan det spegla det som vi märkte, att tveksamheten var större bland vissa invandrargrupper, säger Hans-Bertil Hansson.

Om Region Skånes strategi att börja vaccinera de minsta barnen gav något resultat är lite tidigt att säga, men om man tittar på antalet smittade så ser det bra ut.

– Vad det gäller antalet konstaterade fall ligger Skåne tio till tretton procent under riksgenomsnittet. Det får man ändå tolka som att det har gått lite bättre här än på andra ställen, säger Hans-Bertil Hansson.

Hans-Bertil Hansson räknar med att åtminstone 50 000 skåningar hade svininfluensan, och knappt trettio av dem krävde intensivvård.

Med tanke på vaccinationsgraden tror han att en eventuell andra våg av svininfluensan kommer bli mycket beskedlig. De runt 300 000 vaccindoserna som blev över i Region Skåne kommer inte att behövas.

– Jag hoppas att Sveriges kommuner och landsting och regeringen träffar en överenskommelse så att de kommer till något land där de gör bättre nytta än hos oss nu, säger Hans-Bertil Hansson.

Reporter: Petra Haupt
petra.haupt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista