1 av 2
Gmo-potatis från Belgien. FOTO: FRANK HORMANN/SCANPIX
2 av 2
Skåne

Grönt ljus för kritiserad potatis

För första gången på tolv år så har EU-kommissionen godkänt en ny GMO-gröda för kommersiell odling. Det är potatisen Amflora som under åren provodlats i Kristianstadstrakten.

Under 2010 så kommer man i Sverige bara odla fram potatis som utsäde, men ingen av odlingar lär hamna i Skåne. Det berättar Kristofer Vamling som är VD på företaget Plant Science Sweden, vars moderbolag BASF äger Amflora.

 - De stora odlingarna kommer att ligga i Västergötland och Norrland, säger han.

Efter att ha bollats runt i många år inom EU  har GMO-potatisen Amflora nu fått godkänt av EU-kommissionen. Det är dock ingen livsmedelspotatis, utan kommer användas inom stärkelseindustrin, och även en del som djurfoder.

Alla är dock inte lika förtjusta i att Amflora fått godkänt. Bland annat Greenpeace är oroliga för att det kan ske en sammanblandning med livsmedelpotatis.

Men Kristofer Vamling säger att man idag är väldigt noga med att undvika inblandning, och det egentligen mer för eget intresse.

- Stärkelsen från vanlig potatis försämrar kvaliteten på den genmodifierade växten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista