Roger Håkansson och Linda Ekelund lär sig leva klimatsmart. Foto: Marie Sandgren/SR kristianstad
BRÖSARP

Matplanering ger färre inköp

Det har hunnit gå en månad för de 150 hushåll runt om i Skåne som deltar i det regionala projektet KlimatVardag. Vi följer paret Roger Håkansson och Linda Ekelund strax utanför Brösarp, i deras arbete med att lära sig leva lite klimatsmartare.

Och en del saker har de redan förändrat.

 - Den ekologiska mjölken var ett väldigt lätt tips att ta till sig, säger Linda Ekelund som också noterat att fler och fler på jobbet också verkar välja ekologisk mjölk.

För även om Lindas och Rogers deltagande i projektet handlar om det egna hushållet, så blir det lätt ringar på vattnet i omgivningen.

En annan sak som redan förändrats är matinköpen. Sedan de började veckoplanera sina måltider så köper de mindre mat. Ungefär en fjärdedel mindre än tidigare.

- Vi handlar inte lika ofta. Och slänger också mindre mat, säger Linda Ekelund, som också klarat det personliga målet att åka buss till jobbet minst en gång i veckan, med råge.

- Det ska väl sägas att det är vädret som påverkat det lite, men alla sätt är ju bra, säger hon

I veckan är på en ny träff i projektet. Och till det mötet har alla fått i läxa att undersöka sina duschrutiner. Hur länge och varmt de duschar, bland annat.

Bakom KlimatVardag står Region Skåne, Hållbar utveckling och Kommunförbundet Skåne. Under ett år får deltagarna olika slags läxor och utbildning i hur man kan leva mer klimatvänligt.

Marie Sandgren
marie.sandgren@sr.se
0414-146 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista