Kristianstad

Lyckeby osäker på GMO-potatis

Nyligen fick den genmodifierade potatisen Amflora grönt ljus av EU-kommissionen. Företaget Lyckeby som har stärkelsefabrik i Nöbbelöv utanför Kristianstad har länge följt utvecklingen av Amflora. Men om den genmodifierade potatisen får någon påverkan på företaget är osäkert.

– Det är först nu som vi ska sättas oss ner och fundera på om detta är något vi ska ge oss in i eller inte, säger Bengt Olof Johansson som är vd för Lyckeby Starch.

Amflora är en potatis som är framtagen för att användas inom stärkelseindustrin och alltså inte som livsmedel. Det är mycket osäkert hur och om stärkelsebranschen kommer använda sig av Amflora.

Ansökan har nötts inom EU i till och från sedan 1996 innan den fick godkänt. Och det gör ju Amflora till en ganska gammal potatis. Redan nu så finns det hos den tyska kemikoncernen BASF som äger Amflora, nya sorter som är på gång. Men genombrottet i EU-kommissionen kan möjligtvis innebära att nya sorter kan få tillstånd snabbare i framtiden.

Oavsett vilket så kräver ett genomslag av GMO-potatis att det finns någon som vill använda sig av den.

– Visar det sig att det finns positiva egenskaper och kunderna börjar efterfråga det här så måste vi hänga med i utvecklingen, säger Bengt Olof Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista