Helsingborg

Rederier upprörda över sänkta priser på Öresundsbron

Färjerederierna i Helsingborg är på krigsstigen. Öresundsbron har sänkt priserna 40 procent för små åkerier. Rederierna menar att det handlar om prisdumpning.

För nästan 20 år sedan skrev svenska riksdagen och danska folketinget under avtalet om bron. Och för att skydda färjetrafiken skrevs ett speciellt protokoll. Det säger att priserna för transporter på bron ska ha sin utgångspunkt i priserna på Öresundsfärjorna. Men det avtalet följs inte, hävdar nu Samarbetsorganisationen Via Helsingborg-Helsingör.

- Vi har konstaterat att Öresundsbron har sänkt priserna för lastbilstrafik med över 40 procent , säger Peter Slaatorn, samarbetetsorganisationen "Vi Helsingborg-Helsingör".

Han menar att det får till följd att färjorna får svårt att konkurrera. Samhällsmässigt är det inte ett bra läge då båda länderna har behov av minst två trafikkorridorer över Öresund, enligt Peter Slaatorn.

- Vi vet ju att om fem år kommer det bli flaskhalsproblem på Öresundsbron, säger han.

Nu vänder sig organisationen till enskilda riksdagsmän med frågan vem som egentligen har ansvar för att det gamla avtalet följs. Brokonsortiets försäljningschef Fredrik Jenfjord tillbakavisar kritiken att de skulle dumpa bropriserna.

– Vi har sänkt priset med 47 procent för små och medelstora kunder, men vi dumpar inte priserna. Vi föreslår priser för en styrelse som beslutar. Våra ägare har satt upp villkoren för oss, säger Fredrik Jenfjord, försäljningschef på Brokonsortiet.

Frågan har hamnat hos regeringen och idag svarar den svenska infrastrukturministern Åsa Torstenson att hennes uppfattning är att Öresundsbrokonsortiet agerar inom ramen för regeringsavtalet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista