Bosse Nilsson. Foto: Malin Nilsson/SR Kristianstad
Båstad

Företagsby ersatte förlorade industrijobb

För snart tre år sedan försvann 132 jobb från Båstad kommun när industriföretaget Eljo valde att flytta utomlands. På samma mark finns idag Båstad Företagsby som sysselsätter cirka 100 personer i 60 olika företag.

På marken där idag Båstad Företagsby ligger har det funnits företagare i cirka 140 år. Det började med spinneri, snickeri och liknade verksamheter för att 1945 bli hem åt industrin som senare döptes till Eljo.

När Eljo sedan flyttade utomlands tog de med sig 132 jobb från Båstad kommun. Det var då Bosse Nilsson och hans fyra kollegor valde att köpa fastigheterna på marken.

- Exakt vad det kostade vill jag inte säga men det var inte så mycket. Men det har kostat desto mer att utveckla verksamheten här, säger Bosse Nilsson.

Idag, nästan tre år efter att Eljo lämnat kommunen, arbetar cirka 100 personer på området i 60 olika företag. Det rör sig till exempel om designers, advokater, IT-företagare och yogainstruktörer. De flesta företagarna kommer från Båstad men hela tjugo procent kommer från andra kommuner som till exempel Ängelholm, Laholm och Halmstad.

- Det mest glädjande med det här är att de inte har lagt ner verksamheterna i sina hemkommuner utan istället öppnat filialer i Båstad, säger Bosse Nilsson som tillsammans med sina kollegor har stora drömmar om att expandera företagsbyn ytterligare.

Malin Nilsson
malin.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista