Ingen rolig vinter för Öresundstågen. Foto: Drago Prvulovic/Scanpix
Skåne

Tågvärd fick klättra in i fullt tåg

Under veckan har det rått kaos på vissa av Öresundstågens avgångar. Ett tåg från Malmö till Helsingborg var så fullt med folk att tågvärden var tvungen att klättra in genom fönstret till lokförarhytten för att komma med.

Enligt Björn Nettervik som är säkerhetschef på DSB First som kör Öresundstågen är anledningen till trängseln vagnsbrist. Men det ska inte få gå till så här.

– Vi är inte alls tillfreds med detta, säger han.

Björn Nettervik säger att anledningen till att så många tågvagnar är trasiga är att de inte tålt den hårda vintern. Sammanlagt arbetar nu 150 personer med reparationsarbeten.

Men medan man arbetar med att lösa problemet råder det kaos på en del tågavgångar i Skåne. Till exempel på en del morgontåg mellan Malmö och Helsingborg där tåget körs med ett tågset istället för tre.

Det är svårt för tågpersonalen att stänga dörrarna eftersom passagerare står ihoptryckta i alla gångar, och en del resenärer kommer inte ens ombord eftersom det är så fullt.

I tisdags morse var ett tåg så fullt att tågvärden inte kunde kliva ombord utan fick klättra in genom ett fönster till lokförrarhytten. Personalen mår dåligt, resenärerna blir irriterade och frågan är om tågen är för dåliga för att användas vintertid.

– Tågen har rullat ganska bra sedan de togs i drift 2000. Problemen har rättats till under resans gång. Men uppenbart är de inte tillräckligt bra för att klara den här vintern.

Malin Nilsson
malin.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista