Lars Ottosson och Jonas Åkesson planerar en galleria med lokal mat. Foto: Marie Sandgren/SR Kristianstad.
Tomelilla

Vill lyfta fram den lokala maten

Tomelilla kan få en lite annorlunda matmarknad som ska knyta samman lokala producenter med konsumenterna.

– Här ska vi göra en galleria med mat. Ett lite annorlunda forum för närodlat, ekologiskt och internationell kvalitetsmat, säger Jonas Åkesson.

Han är fastighetsägare och har en vision om hur tomma lokaler strax intill torget i Tomelilla, skulle kunna bidra till att göra mer av den lokala maten tillgänglig. Och dessutom kapa en del grossistled.

Lokalerna har senast huserat Expert men en gång i tiden låg Tomelillas Icabutik här. Nu är tanken här åter ska bli matförsäljning igen. Men lite annorlunda än i de stora matvaruhusen.

Den blivande matmarknaden är en led i en satsning där ett par lokala entreprenörer vill profilera Tomelilla som matens huvudstad i Sverige.

En satsning som Lars Ottosson har tagit initiativet till. Han hoppas att detta matmarknadsprojekt ska kunna underlätta för lokala matproducenter att nå konsumenter som inte vill eller kan åka runt till gårdsbutiker för att få tag på lokalt tillverkad mat.

För det är inte alltid så lätt att hitta den lokala maten hos matvarubutikerna i dag,

– Nej, det är många butiker som har svårt att leverera närodlat, även de som vill. Och det har ju med tekniken i grossistled att göra, säger Lars Ottosson.

– Därför ingår det i det här matmarknadsprojektet arr vi ska titta på hur vi ska lösa logistiken. Vem odlar? Vem vill köpa? Och hur ska tekniken däremellan se ut?

Marie Sandgren
marie.sandgren@sr.se
0414-146 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista