SKÅNE

Fler får behandling med nytt strålcenter

Dubbelt så många cancerpatienter kommer att kunna få strålbehandling när utbyggnaden av onkologen i Lund blir klar.

Kön till behandling är i dag lång och utbyggnaden som beräknas kosta 80 miljoner kronor är nödvändig både för patienter och personal.

– Det är fruktansvärt att inte kunna ge våra patienter den behandling de behöver i tid, säger Sara Kinhult, klinikchef på onkologen i Lund.

– Nu sträcker sig alla medarbetare till det yttersta för att kunna behandla så många patienter som möjligt, fortsätter hon.

I dag kan man strålbehandla 35 cancerpatienter om dagen i Lund. När den nya ytbyggnaden är klar kommer man kunna fördubbla antalet behandlingar.

Nästa vecka väntas Region Skåne fatta det formella beslutet och det nya huset ska stå klart 2013.

Det nya strålbehandlingshuset kommer bli ett fyrvåningshus och dessutom kommer man satsa nästan 120 miljoner på fler strålbehandlingsmaskiner och mer personal.

– Det gör att vi kan behandla fler med ny teknik och förfinade behandlingar med bättre resultat och mindre biverkningar, säger Sara Kinhult.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista