Josefine Gustafsson, Isabell Persson och Viktor Olsson på Söderportskolan engagerar sig mot kvinnovåld. Foto: Alva Ingvaldson/SR Kristianstad
Kristianstad

Pussmunnar mot kvinnovåld

Idag uppmärksammades internationella kvinnodagen på flera olika sätt. På Söderportsgymnasiet i Kristianstad valde några av eleverna att lyfta fram våldet mot kvinnor på ett ovanligt sätt - pussmunnar trycktes i rött och svart på ett lakan.

Var tredje pussmun trycktes i svart färg för att illustrera att var tredje kvinna någon gång i sitt liv utsätts för våld. Detta enligt siffror från FN.

Eleven Isabell Persson är en av initiativtagarna.

- Vi vill uppmärksamma att alla inte har det så bra som man har det själv, säger hon.

 Flera av eleverna på Söderportskolan som idag tryckte pussmunnar är sjävla rädda när de är ute i Kristianstad på nätter och helger. Josefine Gustavsson nämner händelsen då en man försökte mörda sin före detta flickvän på Näsby fält, som en orsak till varför hon idag känner sig mer osäker.

Denna händelse har gjort att hon numera är väldigt noga med att höra av sig till sin pojkvän eller sina kompisar, så att de vet vad hon gör och befinner sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista