Ängelholm

Läkare missade läckande blindtarm

En läkare på akuten på Ängelholms sjukhus varnas av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Det efter att ha missat en inflammerad och läckande blindtarm.

I juni förra året kom en kvinna in till akuten i Ängelholm. Hon hade rejält ont i magen feber och illamående. Enligt kvinnan påstod läkaren att det antagligen rörde sig om en sträckning, och avfärdade hennes fråga om ifall det kunde röra sig om blindtarmen. Inga prover utom urinprov togs heller. Istället skickades hon hem med smärtstillande.

Någras dagar senare vände sig kvinnan till sin husläkare eftersom hon fortfarande hade ont, och feber och dessutom kräktes och hade diarré. Hon var rädd att hon fått salmonella under en semester i Grekland. 

När husläkaren undersökte kvinnan hittades en svulst stor som en apelsin på högra sidan av hennes mage och hon skickades till lasarettet i Helsingborg. 

Där visade det sig att blindtarmen var inflammerad och dessutom läckte ut i buken. Eftersom läckaget var svårt att operera fick kvinnan intravenös antibiotika och låg inlagd i mer än en vecka. 

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd skriver i sitt beslut att läkaren borde ha tänkt på att det kunde vara blindtarmen, och att han borde ha gått vidare med provtagning och eventuellt röntgen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista