Lars Vilks. Arkivbild: Henrik Montgomery/Scanpix
Irland/Höganäs

Greps för mordkomplott mot Vilks

Uppdaterat 6:45
Sju personer greps på tisdagen i Irland. De är misstänkta för inblandning i en mordkomplott mot konstnären Lars Vilks i Höganäs. Dessutom har en amerikansk kvinna åtalats, bland annat för mordplaner mot den skånske konstnären.

De gripna förhörs, och de kan hållas kvar i som mest ytterligare sju dagar innan ärendet tas upp inför en domare, säger en talesperson för den irländska polisen till Ekot.

Enligt polisen hade de gripna sent i går kväll ännu inte tilldelats några försvarsadvokater.

De fyra männen och tre kvinnorna greps i går i Waterford och Cork, samtliga uppges vara mellan 20 och 50 år gamla.

Polisen är knapphändig med uppgifter om den exakta brottsrubriceringen, men bekräftar att ett par av de gripna är irländska medborgare, övriga ska enligt uppgifter vara hemmahörande i mellanöstern.

Konstnären Lars Vilks har tvingats leva under ständigt hot sedan 2007 då hans karikatyrer föreställande profeten Muhammed som rondellhund rörde upp starka känslor. Företrädare för al-Qaida ska ha utlovat en belöning på 100 000 dollar åt den som mördar honom.

Vilks säger själv att han blivit informerad om det ökade hotet mot honom av Säpo, men att han inte tar hotet så hårt.

– Jag tar det med jämnmod, säger Lars Vilks. Jag har varit med länge i branschen.

Däremot har Vilks tvingats ställa in planerade föreläsningar den här veckan.

Men Svenska Konstnärsförbundet oroas av hotet mot Vilks.

– Det blir en rädsla, säger Anders Österlin, som är ordförande för förbundet. Konstnärer vågar inte utöva sin fria konst.

En kvinna i USA ska också ha haft planer på att mörda Lars Vilks. Hon står åtalad för en rad terrorbrott, och ett av dem ska alltså ha varit mordplaner mot den svenske konstnären.

Justitiedepartementet i USA ska ha mörkat åtalet för att inte störa den irländska utredningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista