Skåne

Strejk hotar påskens färjetrafik

Flera skånska färjor riskerar att ligga still i påsk. Sjöbefälsförbundet har sagt nej till medlarnas bud om höjd pensionsålder och om parterna inte snart kommer överens riskerar strejk att bryta ut.

– Ett nödvändigt ont. Det är inget vi uppskattar, men vi är tvungna att försvara det vi betalat för. Vi måste försvara det vi själva har betalat för, när nu motparten inte vill ställa upp och leverera, säger Christer Themnér på Sjöbefälsförbundet.

Sjöfartens arbetsgivarförbund och Sjöbefälsförbundet är oense om vid vilken ålder sjöbefäl ska kunna gå i pension.

I slutet av december sa Sjöfartens arbetsgivarförbund upp avtalet som gett Sjöbefälen rätt att gå i pension vid 60 år. Det senaste budet från medlarna var att pensionsåldern skulle höjas till 62 år. Ett medlingsbud som arbetsgivarna sa ja till, men fackförbundet sa nej till.

Och om de två parterna inte kommer överens kan det innebära problem för den som tänkte ta färjan från Skåne till Tyskland och Danmark i påsk. Från och med den första april hotar nämligen Sjöbefälsförbundet med strejk som innebär att bland annat svenskflaggade färjor mellan Helsingborg och Helsingör samt Trelleborg och Tyskland kommer att ligga stilla.

Christer Themnér På Sjöbefälsförbundet ser just nu inget annat alternativ än att strejkvarslet kommer att bli verklighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista