Sjukvårdspolitikerna vill fördubbla antalet fetmaoperationer. Arkivbild: Hasse Holmberg/Scanpix
Skåne

Fler operationer ska kapa köerna

Fler ska kunna opereras mot fetma i Skåne. Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne vill låta det privata företag som gör fetmaoperationer i Kristianstad göra 300 fler varje år. I dag är köerna till fetmaoperation lång.

– Det är orimligt att människor som är i behov av vård ska vänta så länge. Sedan vet vi att de här operationerna leder till att folk mår bättre, vilket i sin tur leder till en minskad dödlighet, säger regionrådet Gilbert Tribo (FP).

Många skåningar lider av fetma och väntar på en bedömning eller operation. Förra året omfattade väntelistan drygt 1000 personer, och över 600 av dem hade väntat längre än 90 dagar, det vill säga längre än vad vårdgarantin säger.

Därför vill nu hälso- och sjukvårdsnämnden utlösa den option som finns i avtalet med det privata vårdföretaget Aleris som opererar på Centralsjukhuset i Kristianstad. Enligt avtalet ska företaget göra 350 operationer varje år, men med optionen närmast fördubblas antalet till 650.

Det här gör att hälso- och sjukvårdsnämnden begär drygt 20 miljoner kronor till från regionstyrelsen i år. Gilbert Tribo tror att det är möjligt att få de pengarna med tanke på den förbättrade skatteprognosen. Dessutom är fetmakön en av de längsta köerna i Skåne, och om man kommer tillrätta med den blir det också mer pengar från den statliga kömiljarden.

– För att klara vårdgarantin måste vi göra det, och klarar vi det får vi också del av de statliga pengarna, säger Gilbert Tribo.

Han tror att det utökade uppdraget tillsammans med de 150 operationer varje år som görs i Region Skånes egen regi kommer räcka långt, men hur långt är svårt att säga.

– Det kan hända att vi behöver justera längre fram - antingen hos våra egna vårdgivare eller se om vi kan hitta någon annan lösning, säger Gilbert Tribo.

Petra Haupt
petra.haupt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista