Skåne

Satsar på vård i livets slutskede

Patienter i mellersta Skåne ska kunna få avancerad vård i livets slutskede i hemmet. Det är den första satsningen på den så kallade palliativa vården som Region Skåne vill göra.

Något som är efterlängtat, enligt Sara Kinhult, tillförordnad chef på Skånes onkologiska klinik.

- Det skulle absolut skapa en bättre miljö för patienterna och dessutom frigöra möjligheter för oss att ta hand om det som vi egentligen ska göra, nämligen aktiva behandlingar av cancerpatienter, säger hon.

I mellersta Skåne, det vill säga det område som tillhör Skånes universitetssjukhus i Lund, finns det i dag åtta hospiceplatser men ingen möjlighet att få avancerad vård i hemmet.

Regionstyrelsen beslutar i dag om att satsa 20 miljoner kronor, så att ett team ska kunna komma hem till döende patienter och ge till exempel avancerad smärtlindring, dropp och blodtransfusioner.
Satsningen innebär mellan 40 och 45 platser. Men jämfört med resten av landet skulle det egentligen behövas närmare 80 platser.
Enligt Sara Kinhult vill många patienter få vara hemma sin sista tid i livet.

- Det finns en stor efterfrågan. Det finns patienter som berättar att de har släktingar i Kristianstad, där det finns en organisation för att få hjälp hemma. Då tvingas vi säga att det inte finns lika bra resurser här, säger hon.

Förutom i Kristianstadområdet behövs det fler platser för vård i livets slutskede i Skåne. Ytterligare 11 miljoner kronor vill regionen satsa i vår för att till exempel förbättra hospice i Lund eller bygga upp en hemsjukvård i Ystad-Österlen-området.
Varför den här vården varit eftersatt i Skåne förklarar det miljöpartistiska regionrådet Anders Åkesson så här:

- De här patienterna är inga lobbyister. De är svårt sjuka och döende, och anhöriga har inte kraften. Det är viktigt att politiken värnar just den här gruppen, säger Anders Åkesson (MP).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista