BRÖSARP

Äggakakansdag firas

Minst 720 ägg går det åt under lördagen på Brösarps gästis. Och rätt mycket mjölk. Det eftersom det är stora äggakakedagen och det firas varje år i mars på gästgiverierna i Dalby och Brösarp.

Det är de som tagit initiativet till dagen. Men gammeldags skånsk äggkaka finns på restauranger runt om i hela Skåne och förhoppningen är att firandet av den här maträttens dag ska sprida sig och att man på sikt får in dagen i kalendern precis som kanelbullens dag eller tulpanens dag.

– Det brukar vara väldigt mycket folk, säger Per Anvåg som är kock i Brösarp. 

Vi tiotiden fick de börja tillaga den klassiska skånska maträtten som enligt traditionen serveras med stekt fläsk och rårörda lingon. 

– De går åt 90 ägg till en sats och jag skulle tro att vi gör av med 8 satser i dag, säger han. 

Hemligheten med den perfekta äggkakan då? Ja förutom alla äggen och stora mängder mjölk så handlar det om att får rätt avvägning av salt och socker. 

– Och även mjölet spelar roll. Ibland är mjölet lite beskare beroende på säsong och har lite betydelse för hur mycket socker man behöver, säger Per Anvåg. som har jobbat på gästis i Brösarp i tre i år och hunnit lära sig det mesta om äggakakor. 

Skulle det bli för mycket av det goda så ordnas det en äggakakedans i Brösarps konsthall i morgon där Salongsorkesterns spelar 30-talsjazz. Fast det serveras förstås äggkaka där med. 

Marie Sandgren
marie.sandgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista