Detta behöver du veta om Twitter

Twitter kan beskrivas som ett väldigt stort nätverk, bestående av små minibloggar. Man kan likna dessa småbloggar vid Facebooks statusuppdateringar. Varje statusuppdatering, "tweet", får vara max 140 tecken långt. Så det gäller att fatta sig kort!

Det är lätt att komma igång med Twitter, och fördelarna är flera.

Till skillnad mot Facebook kan du följa människor du inte alls känner, till exempel Gudrun Schyman eller Göran Hägglund.

Det är alltså inte alls så att du bara ska följa dem du känner. Du ska följa dem du är intresserade av och det finns aldrig något genant i att börja följa någon du inte känner. Var inte rädd för att tokadda!

Kom igång!

Att komma igång med Twitter är lätt. Gå in på twitter.com och registrera dig.

Tänk på att även lägga in en liten bild på dig själv i din profil, eftersom det blir personligare.
Skriv en kort biografi, så att folk vet du är. Nu är det bara att börja twittra!

Att följa personer kan gå till på olika sätt. Du kan söka upp personer under "find people". När du väl hittat någon att följa kan du även se vem denna följer, och börja följa dem också.

- Du kan med ett musklick sluta följa någon.
- Du kan blockera en person om du inte vill att den ska kunna följa dig.

En viktig del av Twitter är att man kan chatta med varandra. Det grundläggande är att man skriver @vadpersonenheter i sin tweet. 

Tex: @Mangemosen vad bra nyheter ni har idag! 

Då ser denna personen denna tweet gnom att klicka på sitt twitternamn (@Mangemosen, tex) till höger om sitt twitterflöde. Man kan alltså sortera ut de tweets som nämner en själv.  

Detta med tvåvägskommunikation är viktigt! Var inte rädd för att börja prata med andra, och var noga med att svara på andras tweets, om det rör sig om relevanta inlägg eller frågor.  

En annan funktion är hashtags. De hjälper dig att kunna filtrera ut inlägg som rör just det ämnet som intresserar dig.  En hashtag kan se ut såhär #klimat. Då kommer alla som söker på just #klimat att se din tweet.

Du kan även retweeta andras inlägg. Det innebär att du skickar vidare en tweet du tycker om, till alla som följer just dig.

Vad är då själva poängen med Twitter? Vad kan man vinna på ännu ett socialt medium?

Förutom detta med att man kan följa människor man inte känner, är Twitter ett renodlat verktyg just för dessa tweets, uppdateringar. Du slipper farmville, bilder och en massa annat du får på facebook.
Detta gör att Twitter kan fungera som en slags informell nyhetskanal, där högt och lågt blandas beroende på vem du väljer att följa.
Det är inte omöjligt att du först hör om en nyhet på Twitter - och inte på en etablerad nyhetsida.

Twitter kan även hjälpa dig att bygga upp ett nätverk inom just din bransch, och även hjälpa dig att få ut dina budskap, till exempel om du är engagerad inom politik eller någon samhällsfråga som du brinner extra mycket för.

Magnus Mosén
magnus.mosen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista