Planchef Per Iwansson och kommunstyrelsens moderata ordförande Anette Åkesson presenterade idag tävlingsförslagen för arkitekttävlingen i Båstad. Foto: Malin Nilsson/SR Kristianstad
Båstad

Fyra gör upp om Hemmeslöv

I dag presenterades de fyra tävlingsförslagen i arkitekttävlingen som rör området Nya Hemmeslöv i Båstad.

Fyra arkitektkontor har bjudits in till tävlingen och juryn vet inte vilken byrå som står för vilket av de fyra förslagen förrän en vinnare är korad. Tanken med området Nya Hemmeslöv är att bygga minst 1000 nya bostäder i närheten av järnvägen som ska locka barnfamiljer till kommunen.

Förslagen kommer att ställas ut på kunskapscentrum i Båstad och de kommer också att läggas upp för allmän beskådan på Båstad kommuns hemsida.

Idag är det stora datorritade skisser med bilder och beskrivande texter som läggs fram på bordet i det lilla konferensrummet Aroma i Båstads kommunhus. Varje förslag innehåller fyra stora ark som beskriver arkitektbyråns tankar och visioner om området Nya Hemmeslöv.

Juryn som ska utse en vinnare bland förslagen består av två fackdomare från Sveriges Arkitekter, kommunala tjänstemän, en markägare och politiker.

Per Iwansson är med i juryn och positiv till förslagen som kommit in.

- Jag har bara hunnit titta på dem snabbt. Varje förslag är bäst i något hörn, sämst i något. i och med detta tror det kommer bli svårt att välja en vinnare, säger han.

I juryn finns också kommunstyrelsen moderata ordförande Anette Åkesson. Hon säger att allmänheten nu också ska få ta del av förslagen.

- Från måndag ställs de ut på Kunskapscentrum i Båstad. Vi ser gärna att allmänheten kommer med synpunkter, säger hon.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".