RFSU:s generalsekreterare Åsa Regnér. Foto: Bertil Ericson/Scanpix. Sverigedemokraterna Jimmie Åkesson, Mattias Karlsson och Erik Almqvista. Foto: Björn Lindgren/Scanpix
Sverige

"Deras familjepolitik är förlegad"

RFSU riktar skarp kritik mot Sverigedemokraternas familjepolitik, och menar att den är extrem och motverkar jämställdheten. Men Sverigedemokraterna själva tycker att det är RFSU som organisation som är extrem.

I sin kritik pekar RFSU på att Sverigedemokraterna vill förbjuda abort efter vecka 12, att de är emot att homosexuella får gifta sig och att olika enskilda Sverigedemokrater uttalat sig kränkande om homosexuella. 

Åsa Regnér är generalsekreterare för RFSU. Hon menar på att en generös abortlagstiftning bidragit till att kvinnor har kunnat gör val om sina liv. 

– Det tror jag skulle äventyras om ett parti med den här synen skulle komma in i riksdagen, säger hon. 

Mattias Karlsson är Sverigedemokraternas pressekreterare. Han menar snarare på att det är RFSU som är extrema. 

– Överhuvudtaget så går man ju hela tiden emot alla förslag som handlar om att försöka underlätta och stärka kärnfamiljen, säger Mattias Karlsson. 

Sverigedemokraterna får också kritik för att vara mansdominerat. För några dagar sen presenterades partiets förslag till listor inför riksdagsvalet, och av de 20 översta kandidaterna är bara tre kvinnor. 

– Många kvinnor är rädda för den hotbild som finns mot våra kandidater, säger Mattias Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".