Perstorp

Kommunen får försäkringspengar

Perstorps kommun kan slutligen sätta punkt för försäkringstvisten efter bedrägerierna som en anställd utsatte kommunen för i början av 2000-talet. Högsta domstolen, HD, har beslutat att inte ta upp tvisten mellan försäkringsbolaget Trygg Hansa och Perstorps kommun.

Därmed får Perstorp tre miljoner kronor plus ränta i ersättning. Och räntan har vid det här laget hunnit bli en del eftersom tvisten med försäkringsbolaget har varit långdragen.

Både tingsrätten och Svea hovrätt har kommit fram till att Trygg Hansa ska ersätta Perstorps kommun. Men försäkringsbolaget har valt att överklaga ända upp i Högsta domstolen, eftersom man anser att kommunen borde ha haft bättre kontroller.

Men Högsta domstolen tar alltså inte upp tvisten. 

Det var i början av 2000-talet som en socialsekreterare i Perstorp lurade till sig pengar genom falska socialbidragsutbetalningar och genom en kupp försökte ta 20 miljoner kronor av kommunkassan.

Han lyckades få ut tre miljoner och i samband med det arrangerade han en översvämning på kommunkontoret och saboterade datorer.

Mannen har tidigare dömts till fängelse och till att betala skadestånd.

Pengarna från försäkringen ska gå till kommunens pensionsskuld, enligt ett tidigare beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista