Skåne

Skånsk forskning får miljoner från USA

Forskare i Skåne har fått runt 20 miljoner kronor från ett amerikanskt forskningsinstitut för att undersöka orsaken till psykisk ohälsa och missbruk. Det unika är att forskningen ska bedrivas i samarbete med vårdcentralerna i Skåne.

– Vi ska framförallt titta på vad arvet tillsammans med uppväxtmiljö men även bostadsområdet har för betydelse för att utveckla psykiska sjukdomar och missbruk, säger distriktsläkaren och professorn Jan Sundquist, som leder arbetet. 

Det är nystartade Centrum för primärvårdsforskning, som är ett samarbete mellan Region Skåne och Lunds universitet, som fått pengar från det amerikanska forskningsinstitutet National Institutes of Health. 

Forskargruppen ska samköra svenska offentliga register med uppgifter från den skånska primärvården om diagnoser kring psykisk ohälsa. Enligt Jan Sundquist är det en mycket viktig forskning. 

– Det är grunden till ohälsa, och vi måste hitta behandlingsmetoder som är anpassade till varför man får de här sjukdomarna, säger han. 

Många typer av psykisk ohälsa ses bara av vårdcentralerna och når aldrig psykiatrin.Att forskningen nu ska bedrivas i primärvården och omfatta ett stort patientunderlag gör den unik. Tanken är också att vårdcentralerna hela tiden ska få återkoppling från forskarna. 

Intresset i USA för forskningen är också stort. Projektet värderades till ett av de bästa, vilket alltså gav ett stort anslag. 

– Man tappar andan, och jag trodde inte att det var sant. Det är 20 miljoner under fem år, och vi kommer att samarbeta med forskare i Stanford och Virginia. Vi har stor möjlighet att öka kunskapen inom det här området, säger Jan Sundquist. 

Petra Haupt
petra.haupt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista