Får inte välja sjukgymnast. Foto: Petra Haupt/SR Malmö
Skåne

Patienter hindras gå dit de vill

I och med hälsovalet har vårdcentraler i Skåne försökt hindra patienter att gå till sjukgymnaster utanför den egna mottagningen. Anledningen är att den privata sjukgymnastiken blivit dyr för vårdcentralerna.

David Bergquist går till en privat sjukgymnast, men när han ville ha en remiss till magnetröntgen krävde läkaren att han gick till vårdcentralens sjukgymnastik.

– Det var det hon ville innan hon skrev en remiss. Jag skulle ringa och boka tid hos deras sjukgymnaster för vidare undersökning hos dem, säger David Bergquist.

David Bergquist har värk i axlarna och började gå till en privat sjukgymnast efter att upprepade gånger ha misslyckats att nå sjukgymnasten på sin vårdcentral på telefon. Eftersom han är nöjd med sjukgymnasten, har han ingen lust att byta och börja om från början.

I och med hälsovalet är det vårdcentralerna som betalar för sina patienters sjukgymnastik, men patienten har ändå rätt att välja vem man vill gå till. David Bergquist är inte ensam om att känna sig styrd.

– Läkaren frågade vilken sjukgymnast jag gick till, och när jag berättade det sa han att det inte var bra att jag gick dit. Han sa att jag var tvungen att gå till deras sjukgymnaster för att han skulle kunna sjukskriva mig, berättar en man som skadat sig på jobbet, och som inte vill framträda med namn.

Enligt Benny Ståhlberg, chef för primärvården Skåne, är det självklart att respektera patientens val att gå till vem man vill. Gäller det däremot sjukskrivning eller vidare utredning krävs det att vårdcentralen gör den bedömningen tillsammans med den som ger vården.

– Om man ska remittera vidare eller göra flera undersökningar måste den som beställer undersökningen ha ett underlag - antingen hos den egna sjukgymnasten eller att man har en dialog med den andra, säger Benny Ståhlberg.

David Bergquist anser att det här är att styra patienterna.

– Jag tycker att det är synd, för har man nu sagt att man ska få lov att välja att gå till någon annan, ska man få göra det också, säger han.

Petra Haupt
petra.haupt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".