Anna Jönsson och Ulla Lundmark. Foto: Marie Sandgren/SR Kristianstad
TOMELILLA

Klädbyte på klimatdag i Tomelilla

Återbruk, närodlat och klimatsmart. Miljön står i fokus på lördag när Tomelilla ordnar sin första klimatdag på biblioteket. Det handlar om vad den enskilde kommuninvånaren själv kan göra för klimatet, allt från att släcka lampor till att äta närodlat och återanvända saker.

- Byter böcker gör man ju varje dag här på biblioteket, men nu kan man komma med sina privata böcker och byta till sig andra böcker, berättar Ulla Lundmark som är socialbibliotekarie i Tomelilla.

Hela veckan pågår bokbytandet och principen är en lämnad bok ger en ny från återbrukshyllan . Samma tankegång gäller klädbytardagen som är en annan del av klimatdagen.

- Det har varit en del klädbytardagar runt om i Skåne, men jag tror inte det varit någon här i Tomelilla förut, säger Anna Jönsson. Hon är barnbibliotekarie i Tomelilla och sitter tillsammans med Ulla Lundmark och två andra kollegor i gruppen som jobbar med dagen.

Två duktiga återbruksfixare finns på plats på lördag för att lära ut hur man snyggar till gamla kläder och prylar så att de blir kul att använda dem igen.

Och hantverksgymnasiet i Tomelilla ska visa sina tankar om vad man göra för att hotta upp gamla saker. Allt från kläder från Erikshjälpen som stylingprogrammet ska fixa till. Till återvända saker i trä.

Det handlar också om närodlad mat, om prenumerationer på lådor med ekologiska grönsaker och frukt och om the earth hour på lördag, då människor över hela världen släcker ner sina lampor.

- Vi har haft klimat- och återbruksfunderingar tidigare. Men nu passade det så bra samma dag som earth hour som ju är en global klimatmanifestation, säger Ulla Lundmark.

Marie Sandgren
marie.sandgren@sr.se
0414-146 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista