1 av 2
Foto: Lars Pehrson/Scanpix
2 av 2
Nordvästskåne

Berusad präst får inte vara präst

Den nordvästskånske präst som anklagades för att ha varit berusad på en begravning i höstas får inte längre vara präst. Det har nu Svenska Kyrkans överklagandenämnd slagit fast. Men de lämnar dock en öppning för prästen.

Prästen hade haft problem med spriten tidigare och sen 2007 hade han en prövotid på tre år då han skulle hålla sig nykter. 

Efter en begravning i höstas då de anhöriga påstod att han varit berusad beslöt domkapitlet att han inte längre fick vara präst, eller som det formellt uttrycks han fråntogs vigningsrätten. Han överklagade beslutet till Svenska kyrkans överklagandenämnd i Uppsala. 

Trots det som hänt har han stort stöd från sin församling. Han är en populär och engagerad präst som varit verksam länge i Nordvästskåne och både kyrkoråd och församling ville ha honom kvar. Folk skrev till och med på namnlistor för att få behålla prästen. 

Men varken det eller uppgifter från andra besökare eller medarbetare som helt eller delvis gav en annan bild av begravningen än vad de anhöriga gjort i sin anmälan kunde rädda prästen kvar i sitt ämbete. Svenska Kyrkans överklagandenämnd avslog överklagandet och med det står domkapitlets beslut fast. Han får inte längre vara präst. 

Men det finns ändå en öppning. Överklagandenämnden framhåller att det stora stöd som prästen har i sin församling kan få betydelse för hans möjligheter att på nytt få behörighet att verka som präst fullt ut.

Gunilla Nordström
gunilla.nordstrom@sr.se



Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista