Bromölla

Familjen flyttar från kommunen

Föräldrarna till den pojke med Down syndrom som nekats plats på önskad förskola har bestämt sig för att flytta från Bromölla kommun. I måndags kom Kristianstad tingsrätt fram till att det inte var diskriminering när kommunen nekade föräldrarna plats på förskolan.

Domen var inte vad föräldrarna Mikael och Maria Wanberg hoppades på. Men ändå känner de lättnad över att det hela nu är över.

– Det har varit jobbigt, svårt att koncentrera sig på den vardagliga sysslan. Nu har vi domen och nu får vi gå vidare, säger Mikael Wanberg. 

Föräldrarna ville att pojken skulle få gå i samma förskola som sin syster. Det ville inte kommunen som placerade honom i förskola där det redan fanns ett barn med Down syndrom.

Efter kritik från skolverket så fick pojken så gå på den önskade förskolan. Men förtroendet för kommunen var då redan förbrukat. 

– Vi har inte fått ett enda stöd från kommunen, och jag tycker det är extra viktigt med stöd när det gäller barn med extra behov, säger Maria Wanberg.

– Och nu är det skolan snart som gäller så vi flyttar från Bromölla kommun.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".