Området runt olycksplatsen spärrades av. Foto: Anna Hanspers/SR Kristianstad
Helsingborg

22-åring omkom på byggarbetsplats

En 22-årig byggarbetare omkom på tisdagsförmiddagen när en betongvägg rasade på byggplatsen för det nya häktet på Berga i Helsingborg.

Det var vid halv elva-tiden som SOS Alarm och polisen fick larm om att en allvarlig olycka inträffat på byggplatsen.

– Vi fick uppgifter om att det var en betongvägg som rasat och polis, räddningstjänst och ambulans skickades till platsen, säger Sofie Österheim som är pressinformatör på Skånepolisen.

Olyckan inträffade på tredje våningen på den byggnad som ska bli Helsingborgs nya häkte intill polishuset på Berga.

När polisen kom till platsen kunde de konstatera att en 22-årig man var fastklämd under rasmassorna och han var så allvarligt skadad att hans liv inte gick att rädda.

Området runt olycksplatsen spärrades av och polisen påbörjade den tekniska undersökningen vid tolvtiden. Avspärrningarna kommer att vara kvar tills polisen är färdiga och tills Arbetsmiljöverket har gjort sin inspektion.

– Vi är här för att bilda oss en uppfattning om vad det är som hänt. Parallellt med polisen kommer vi att påbörja en förundersökning, säger Mikael Engström som är arbetsmiljöinspektör.

Det är Peab som är ansvariga för byggandet av det nya häktet i Helsingborg och Gösta Sjöström som är informationschef på PEAB säger att så fort de blev underrättade om att en allvarlig olycka inträffat skickades de en krisgrupp till olycksplatsen.

– Det är fruktansvärt tragiskt både för de anhöriga och de anställda på företaget. Jag är själv chockad över det som hänt, säger Gösta Sjöström.

Den omkomne mannens anhöriga underrättades om dödsfallet under eftermiddagen. Polisen kommer nu att utreda hur det här kunde inträffa.

Malin Nilsson
malin.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista