1 av 2
2 av 2
Lars Jansson, som var myndighetschef för familjeförvaltningen i Sjöbo under den tid 15-åringen satt häktad. Arkivbild: Anna Bubenko/SR
Sjöbo

Hård kritik mot Sjöbo kommun

Socialstyrelsen riktar allvarlig kritik mot Sjöbo kommuns hantering av fallet med 15-åringen som i flera månader 2009 satt häktad som misstänkt för mord på sin syster.

15-åringen väntar just nu på sin dom för mordet på sin 19-åriga syster i början av augusti i fjor. Tingsrätten i Ystad har tidigare slagit fast att han är skyldig.

I höstas satt pojken, trots sin ungdom, på häktet i Malmö i tre månader medan polisutredning pågick. Det är en av de punkter som Socialstyrelsen nu kritiserar. Familjenämnden i Sjöbo borde ha arbetat för att få till en kortare häktningstid och för att hitta en alternativ placering till pojken som ett ungdomshem.

Man hänvisar också till att Justitieombudsmannen, JO, tidigare slagit fast att det i hög grad är olämpligt att placera unga människor särskilt i åldern 15-17 år i häkte. Dessutom anser Socialstyrelsen att man inte gjort tillräckligt för att hjälpa pojken under den här svåra perioden.

Lika allvarligt ser man på att Sjöbo kommun avslog begäran från 15-åringens broder om att få placeras i familjehem efter mordet på systern. Den utredning som gjordes och som låg till grund för avslaget var bristfällig och ofullständig, skriver man i beslutet.

De här två fallen, tillsammans med ytterligare ärenden som Socialstyrelsen fått kännedom om, gör nu att man kommer att genomföra en omfattande tillsyn av hur familjenämnden i Sjöbo handlägger barnavårdsanmälningar och utredningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".