Anna Olsson, personalsekreterare, visar sluta-röka-boken som ska spridas i kommunen.
OSBY

Rökstopp i kommuner sprider sig

Den 1 april inför Osby kommun rökfri arbetstid. Då får de anställda i kommunen inte röka när de är i tjänst, inte heller när de tar paus. Bara på lunchen får de ta ett bloss. Detta är en regel som blir allt vanligare i skånska kommuner.

Höörs kommun var tidigt ute år 2004 och införde rökfri arbetstid, sedan dess har flera skånska kommuner följt efter. Tidigare i år har även bland andra Bromölla, Ängelholm, Höganäs och Östra Göinge infört rökfri arbetstid. I Simrishamn gick man till och med ett steg längre när man 2008 införde tobaksfri arbetstid, alltså stopp även för att snusa när man är i tjänst.

Enligt intenetsajten Tobaksfakta, som finansieras av bland andra Cancerfonden och Läkare mot tobak, ligger Skåne i topp i landet när det gäller antalet kommuner som beslutat om rökfri arbetstid. Enligt deras lista har över hälften av de skånska kommunerna infört rökfri arbetstid när Osby också följer på den 1 april.

I Osby förbereder sig kommunen nu som bäst. Informationen om att ska spridas ut i förvaltningarna och rökavvänjning erbjuds anställda. Dels finns platser i sluta-röka-grupper och dels står en låda med sluta-röka-böcker på personalsekreteraren Anna Olssons rum.

-  De ska hamna ute hos våra rökande medarbetare. Vi har skickat ut runt 15- 20 böcker redan, säger hon.

Den rökfria arbetstiden innebär att det blir förbjudet att ta pauser för att röka och man får inte röka i ansluting till kommunens lokaler, till exempel vid ingångar, på uteplatser eller på trottoaren utanför arbetsplatsen. Det är bara på lunchen kommunens anställda och politiker får röka, om de då lämnar området.

Yvonne Karlsson som jobbar på Osby kommun är själv rökare som har försökt sluta. Hon tycker att det finns vissa positiva saker med den rökfria arbetstiden ur hälsosynpunkt.

- Kanske blir det lättare att sluta röka nu, resonerar hon.

Men samtidigt upplever hon den rökfria arbetstiden som ett påhopp.

- Det är den personliga integriteten man gör intrång på, att man inte själv får vara där man är och njuta av det man vill, säger hon.

Det var i höstas som beslutet om den rökfria arbetstiden i Osby klubbades igenom i kommunfullmäktige. Förhoppningen är att den rökfria arbetstiden ska främja personalens hälsa och ge en bättre arbetsmiljö.

- Det är nåt som är bra för medarbetarna, säger kommunalrådet Anders Pettersson (C).

Du tycker inte att det är överförmynderi?

-  Överförmynderi tycker jag är ett ett starkt ord. När det finns skäl för att ställa de här kraven är det inte överförmynderi, säger Anders Pettersson (C).

Karin Wrangborg

karin.wrangborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".