Skåne

Region Skåne vill ge studenter jobb

De ledande politikerna i Region Skåne vill minska ungdomsarbetslösheten genom att erbjuda studenter jobb under studietiden.

Det handlar om 350 studenter som ska få möjlighet att arbeta 10-15 timmar i veckan inom regionens verksamheter. Enligt politikerna erbjuder jobben fler fördelar än vanlig praktik.

– Just för att det ger lön, pensionspoäng och är ett riktigt jobb. Det har en riktig koppling till arbetsmarknaden, säger regionrådet Mats Persson (FP).

Region Skåne har tittat på det danska systemet som funnits i över femton år, och enligt Mats Persson är alla inblandade mycket nöjda där.

– Det ger studenterna en möjlighet att visa upp sig, men det ger också Region Skåne en möjlighet att visa vad vi gör och vilka jobb vi kan erbjuda studenter i framtiden, säger han.

Systemet riktar sig främst till studenter inom till exempel juridik och ekonomi, som bland annat skulle kunna hjälpa till med att samla in statistikuppgifter till regionens utredningar.

Förslaget kommer att behandlas i regionstyrelsens arbetsutskott nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista