Ligger för nära bostäder, enligt Myndigheten för samhällskydd och beredskap. Arkivbild: Stefan Lindblom/Scanpix
HELSINGBORG

Kemira ligger för nära bostäder

Kemiföretaget Kemiras placering i Helsingborg är högst olämplig för tillverkning av svaveldioxid. Det anser Myndigheten för samhällskydd och beredskap.

Synpunkterna framförs myndighetens remissvar som skrivits i samband med att Kemira söker nytt tillstånd från miljödomstolen för sin kemihantering.

– Vi anser inte att platsen är lämplig för svaveldioxidtillverkning, säger Mikael Eriksson, handläggare på myndigheten för samhällsskydd och beredskap:

Kemiras tillståndsansökan till miljödomstolen består av flera delar, och när det gäller just svaveldioxidtillverkningen säger alltså Myndigheten för samhällsskydd och beredskap nej utifrån miljöbalkens lokaliseringsprincip, bland annat för att det bor så många människor i närheten.

Från Kemiras sida säger miljöchefen Alvin Paul att man tacksamt tar emot kritiska synpunkter från myndigheterna.

– Synpunkterna från myndigheterna sätter fingret på saker som vi kan behöva belysa ytterligare, säger han.

När miljötillståndet nu för första gången ska prövas mot miljöbalken blir det också nya bedömningar.

– Det blir det absolut och vi förväntar oss att vi ska kunna föra en diskussion med de nya förväntningarna, säger Alvin Paul, miljöchef på Kemira.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista