Erik Wallmark, Nina Öst och Erik Blennow Nordström är upprörda. Foto: Lina Sundahl Djerf/SR
SKÅNE

Låg praktiklön upprör studenter

Psykologstudenter som gör praktik i Skåne tjänar för dåligt. Det tycker studenter i Lund som nu vill få blivande psykologer i hela landet att skriva på en protestlista.

– Vi har 302 namnunderskrifter bara från Lund, och vi hoppas på många fler i hela landet, säger studenten Erik Blennow Nordström som är en av initiativtagarna till listan

PTP, alltså Praktisk tjänstgöring för psykologer, kan jämföras med läkarnas AT-tjänst, och är en arbetsplatsförlagd praktik som infaller först efter avklarad examen. Region Skåne rekommenderar den lägsta PTP-lönen i landet, 19 500 kronor i månaden.

Det är nästan fyra tusen kronor lägre än riksgenomsnittet. Och det är allvarligt, tycker Erik Blennow Nordström.

– Får man en låg praktiklön får man också en låg ingångslön. Och Region Skåne visar att kvalitet inte är viktig för dem.

Enligt Region Skånes chefsförhandlare Gösta Renstam har man just bestämt sig för att ändra riktlinjerna för PTP-lönerna till 22 000 kronor i månaden, vilket fortfarande är lägre än riksgenomsnittet på 24 000.

Faktum kvarstår att PTP-lönerna i Skåne är lägst i Sverige. Och risken enligt psykologförbundet är att kompetensen försvinner ut ur regionen. Nina Öst som bara har en termin kvar på sin psykologutbildning i Lund har redan bestämt sig.

– Jag skulle aldrig stanna kvar i Skåne med de lönerna. Och jag hoppas inte att någon kommer att göra det.

Lina Sundahl Djerf
lina.sundahl.djerf@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".