Skåne

Grön omställning ska ge jobb (S)

Socialdemokraterna i Region Skåne vill skapa fler jobb genom att bland annat satsa på grön omställning, utbyggd kollektivtrafik och hjälp till småföretagare.

– Att vi ser till att stötta vårt nyföretagande och hjälper till att kommersialisera nya innovationer. Vi ska analysera vad de små och medelstora företagen behöver, säger Christine Axelsson (S), regionråd och andre vice ordförande i regionala tillväxtnämnden i Region Skåne.

I Socialdemokraternas jobbprogram har man valt att dela upp satsningarna i fyra mål - det gröna Skåne, tillväxtmotorn Skåne, lättillgängliga och attraktiva Skåne och trygga och säkra Skåne.

Det handlar om visioner för vad Region Skåne själv kan göra för att stimulera till fler jobb, men även hur man kan samarbeta med till exempel näringsliv och universitet och hur man kan jobba med opinionsbildning i frågor som man inte har egentlig makt över.

Men det finns punkter i programmet som inte alltid går ihop. Till exempel vill man satsa på klimatneutral kollektivtrafik, samtidigt som man vill värna Kastrup och de skånska flygplatserna.

– Det är vissa målkonflikter, men i dag är våra flygplatser så viktiga, eftersom vi inte har en utbyggd infrastruktur. När vår infrastruktur är utbyggd med höghastighetsbanor får vi diskutera hur våra flygplatser ska se ut i framtiden, säger Christine Axelsson.

Förutom att till exempel ge bra förutsättningar för näringsliv och turism vill Socialdemokraterna dessutom värna de offentliga jobben och satsa på sjukvården. Och Christine Axelsson är övertygad om vad en socialdemokratisk valseger skulle innebära.

– Det kommer att bli fler jobb till Skåne om vi jobbar aktivt med de här områdena, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".