Skanskacheferna dömda

Produktionschefen Henrik Ivarsson dömdes till dagsböter och avdelningschefen Jan Stattin till villkorlig dom och dagsböter.
Skanskas produktionschef för tunnelbygget genom Hallandsåsen, Henrik Ivarsson, fälldes idag vid tingsrätten i Ängelholm. Han dömdes att betala 100 dagsböter. Ivarsson åtalades för brott mot arbetsmiljölagen sedan 22 tunnelarbetare fått nervskador av att jobba med det giftiga tätningsmedlet Rhoca Gil. Samtidigt fick avdelningschefen Jan Stattin villkorlig dom för vållande till miljöstörning. Han dömdes också till 120 dagsböter. En hel besättning kor fick avlivas sedan akrylamid från tätningsmedlet sköljts ut i naturen på Hallandsåsen. Fiskar dog och brunnar förgiftades när byggföretaget försökte att täta de läckande tunnlarna 1997. Skanska ska också betala företagsbot på tre miljoner kronor. Det är det maximala belopp som kan utdömas. Rätten skriver i sin dom att Stattins och Ivarssons underlåtenhet har lett till omfattande skador. Deras oaktsamhet är också att betrakta som allvarlig och några förmildrande omständigheter vid bedömningen av straffvärdet finns inte, skriver rätten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista