Nordvästra Skåne

Gemensam socialjour i nordväst

De tio kommunerna i nordvästra Skåne planerar att gå samman om en gemensam socialjour. Något som skulle innebära att utbildad personal få ta hand om akuta ärenden. Idag är det i flera kommuner politikerna som får ta sig an dessa ärenden.

I de mindre kommunerna i nordvästra Skåne finns det ingen socialjour utan där är det socialnämndens ordförande som får agera socialjour när det gäller att omhänderta barn, få missbrukare till behandlingshem eller andra akuta fall.

Nu är dock en gemensam socialjour för de nordvästskånska kommunerna på gång och i Ängelholm har redan en enig socialnämnd sagt ja till förslaget.

- En gemensam jour innebär en avlastning för mig som politiker eftersom jag idag är social jour dygnet runt året runt, säger Jan-Olof Sewring som är socialnämndens moderate ordförande.

Han tycker att det ska bli skönt att slippa vara jourhavande och tror även att det finns pengar att spara om de tio kommunerna satsar på en gemensam socialjour.

Gunilla Nordström
gunilla.nordstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista