Skåne

Val av medicin påverkar miljön

Sjukhusen i Skåne arbetar med att få ner läkemedelspåverkan på miljön. På lasarettet i Ystad till exempel arbetar man målmedvetet för att välja mediciner som gör minst skada i naturen.

– Vi försöker följa vissa listor vi har, där vi ska kunna välja det bästa möjliga läkemedlet som minskar påverkan på miljön, säger Matz Widerström, sjukhuschef på lasarettet i Ystad.

Det betyder att om två läkemedel är lika bra när det gäller behandling och pris, ska läkaren med hjälp av en speciell lista välja den medicin som påverkar miljön minst.

Mycket läkemedelsrester kommer i dag ut i naturen genom att vi kissar ut dem eller slänger dem. Vissa läkemedel bryts ner, medan andra anrikas i naturen. Det kan ge stora skador både på växt- och djurliv och i förlängningen även på människorna. Till exempel leder stora mängder antibiotikarester i naturen till ökad motståndskraft mot antibiotika.

På lasarettet i Ystad har man jobbat aktivt i drygt tre år med frågan, men vad det givit för resultat är svårt att mäta.

– Vi som enskilt sjukhus har väldigt svårt att se den miljöpåverkan, men däremot ser vi att vi börjar minska användningen av vissa läkemedel, och då är vår förhoppning att utsläppen från sjukhusen också kommer att minimeras, säger Matz Widerström.

Förutom läkemedelslistan arbetar lasarettet i Ystad också med att minska den mängd mediciner som kastas. Det gör man bland annat genom att avdelningarna överför läkemedel till varandra. Sedan handlar det mycket om att utbilda läkarna och öka medvetenheten.

– Det är en långsiktig process, där man blir lite bättre för varje år som går, egentligen, säger Matz Widerström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista