Skyller ehec-smitta på slakteri

BJÄRNUM. Charkföretaget Thimanssons i Bjärnum står fast vid att det var den vårdslösa hanteringen vid slakt och avpälsning som gjorde att ehec-smitta överfördes till deras kallrökta korv.
Därmed ligger ansvaret för smittan hos leverantören, Pärsons Sverige AB och Slakteriprodukter i Helsingborg AB, enligt Thimanssons.

Ett 20-tal personer insjuknade i slutet av 2002 sedan de ätit kallrökt korv från Thimanssons i Bjärnum.

KRÄVER SKADESTÅND
Thimanssons stämde då leverantören. Men Pärsons säger i sitt svar på stämningen att ingen av de andra som köpt kött från dem under samma period upptäckt några ehec-bakterier.

Pärsons anser också att om köttet var smittat, har Thimanssons själva varit delaktiga i smittspridningen genom att använda den olämpliga köttråvaran. Därför anser Pärsons att man inte ska betala något skadestånd.

UTAN SKULD
Thimanssons skriver nu i ett svar till Pärsons att den utredning som gjordes i samband med smittan har visat att Thimanssons är helt utan skuld till smittoutbrottet.

Men Thimanssons är överens med Pärsons om att låta en revisor utreda hur mycket Thimanssons förlorade på grund av ehec-smittan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".