Skåne/Sverige

Partier vill hindra SD från vågmästarroll

Många partiordförande i de skånska kommunerna kan tänka sig att samarbeta över de traditionella blockgränserna för att inte ge Sverigedemokraterna en vågmästarroll.

Sveriges Radio ställde frågan till riksdagspartiernas lokalavdelningar runt om i landets kommuner, om de kan tänka sig att samarbeta över blockgränserna för att stänga ute Sverigedemokraterna. 

Runt 60 procent skickade tillbaka ett svar på frågan, och de flesta svarar ja. I Skåne svarar 75 procent ja, likt resultatet i landet i stort där motsvarande siffra är 78 procent. 

I Osby säger till exempel socialdemokraten Sten Andersson ja till samarbete med borgerliga partier i kommunen om valresultatet i höst annars skulle ge Sverigedemokraterna en vågmästarroll. 

– Om situationen skulle uppstå handlar det om att hitta möjliga samarbetspartners över blockgränserna, säger han. 

Även Moderaternas ordförande i Osby Maria Svensson kan tänka sig att samarbeta över blockgränserna, för att slippa samarbeta med Sverigedemokraterna. 

– Vi moderater utgår från att alla har ett lika värde, och jag ser inte att Sverigedemokraterna står för det, säger Maria Svensson (M). 

Men nästan 16 procent i Skåne svarar nej på Sveriges Radios fråga om samarbete över blockgränserna för att stänga ute Sverigedemokraterna. Andra undviker att ta ställning och kommenterar istället på annat sätt. 

I Åstorps kommun samarbetar idag Socialdemokraterna med Centern för att få majoritet och därmed har Sverigedemokraterna hindrats från att få vågmästarroll i kommunen. Från Åstorps lokalavdelningsordförande har Sveriges radio också fått ett ja på sin fråga. Men kommunalrådet i Åstorp Ronny Sandberg (S) tycker att det mest handlar om att hitta en bra majoritet. 

– Väljarna avgör hur stora partierna blir och det styr hur majoriteten sedan bildas, säger Ronny Sandberg (S) i Åstorp. 

Hur viktigt är det då att Sverigedemokraterna inte får en vågmästarroll?

– Det är alltid ett problem om ett parti med få mandat får en vågmästarroll, då får de ju faktiskt ett större inflytande än väljarna faktiskt har givit dem, säger kommunalrådet Ronny Sandberg (S).

Hör mer!

Så många svarade i Skåne

Sveriges Radios fråga ställdes i en enkät.

I Skåne gick enkäten gick ut till 223 e-postadresser till ordföranden eller andra kontaktpersoner för riksdagspartiernas lokalavdelningar i de skånska kommunerna.

139 svarade på enkäten. Men alla svarade inte på alla frågor. I Skåne svarade 129 på frågan om blocköverskridande samarbete för att stänga ute Sverigedemokraterna.

"Det här gynnar oss"

Björn Söder

– Sverigedemokraterna kan tänka sig samarbete med alla, säger Björn Söder, SD:s partisekreterare.

Karin Wrangborg

karin.wrangborg@sverigesradio.se
044-775 12 49

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.