SKÅNE

Kommuner diskriminerar äldre som valförrättare

I flera skånska kommuner får personer över 70 år inte ställa upp som valförrättare trots att Valmyndigheten rekommenderar olika åldrar. I Kävlinge går gränsen redan vid 65.

 – Det är klart åldersdiskriminerande och det är förkastligt. Om man är 80 eller 40 år är inte det som avgör om man klarar av att fullfölja ett uppdrag, säger Johan Pettersson, ombudsman för PRO Skåne.

Av 15 skånska kommuner vi varit i kontakt med har sju en gräns för hur gammal du får vara för att få räkna röster i val.

I Helsingborg får du vara max 70 år, samma ålder gäller även i en rad andra kommuner som Eslöv, Ystad, Trelleborg och Tomelilla.

I Svedala får du räkna röster tills du är 80.

I Kävlinge anser valnämnden att du är för gammal för uppdraget den dag du fyller 65.

För där menar man att det är som vilken anställning som helst och bortser där med från valmyndighetens rekommendation på att ha blandade åldrar.

Tommy Almström (M), ordförande i valnämnden i Kävlinge, anser inte att det är åldersdiskriminering att utestänga alla över 65 från uppdraget.

 - Nä, jag jämför med när man annonserar efter folk till en vanlig tjänst och skriver att det är en lämplighetsålder mellan 25 och 30 år. Då diskriminerar man ju också och det blir ju ett absurt resonemang, säger Tommy Almström.

PRO funderar nu på att anmäla kommunerna till Diskrimineringsombudsmannen.