Större jordgubbar smakar bättre. FOTO: LEIF R JANSSON / SCANPIX
Skåne

Stora gubbar smakar bättre

 Nu inleder Jordbruksverket sin kvalitetskontroll av 2010 års jordgubbar. Och storleken står i centrum.

Runt om i Skåne ska inspektörer besöka grönsaksdiskar, torgstånd och tillfälliga försäljningsställen för att kontrollera jordgubbarna.

Inspektör Waldemar Ibron kollar så att bären uppfyller kraven på kvalité och storlek.

- Märkningen måste vara korrekt. Jordgubbarna ska vara märkta med klass, ursprungsland och odlare. De måste även vara mellan 15 och 18 millimeter stora, men det brukar inte vara några problem för svenska jordgubbsodlare, säger han.

Vad händer med de jordgubbar som inte kommer upp i den storleken?

- Då får de inte säljas som klass ett, säger Waldemar Ibron, som förklarar att en jordgubbes smak till stor del avgörs av jordgubbens storlek.
Stora gubbar smakar helt enkelt bättre.

Mer om jordgubbarna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".