Malmö

Fem anhållna efter skottlossningar

Fem personer har anhållits, och en gripits, efter onsdagskvällens två skottlossningar i Malmö. Två män skottskadades allvarligt vid vad som först verkade vara ett misslyckat rånförsök vid halvfem-tiden. Vid halvåtta-tiden kom larm om en ny skottlossning. Nu vid en restaurang på Södra Skolgatan. Där fick en person lindriga skottskador.

Den första skottlossningen vid halvfem skedde vid ett växlingskontor på Bergsgatan. Till en början verkade det vara ett misslyckat rånförsök. Två män, i 20- och 30-årsåldern, skottskadades. En av dem vårdas för livshotande skador, den andra har allvarliga skador.

Båda är kända av polisen sedan tidigare. Det är även alla de anhållna och den gripne, säger Skånepolisens informatör Ewa-Gun Westford.

– Fyra personer är anhållna misstänkta för försök till grovt olaga tvång. En person är fortsatt gripen för samma sak, men har inte kunnat höras. Och en person är anhållen för grov misshandel, säger Ewa-Gun Westford.

Vid halvåtta-tiden kom sedan ett nytt larm om skottlossning, nu på Södra Skolgatan i korsningen Kristianstadsgatan. En person skottskadades där, och fördes till sjukhuset i Lund med lindriga skador.

Polisen tror också att skottlossningen på Södra Skolgatan kan ha koppling till den tidigare skottlossningen på Bergsgatan. Men hur kopplingen mellan händelserna ser ut vill Ewa-Gun Westford inte gå närmare in på.

– Men vi känner igen de inblandade personerna från olika konstellationer som vi inte berättar mer om, säger hon.

Polispatrull bevakar de två skottskadade på sjukhuset, där det uppstod bråk under kvällen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".