Simrishamn

Kommunledning söker stöd för hospice

Kommunledningen i Simrishamn ställer sig bakom planerna på att starta ett Hospice, en sjukvårdsenhet för vård av patienter i livets slutskede, på Simrishamns sjukhus. Nu skriver kommunstyrelsens ordförande, Chister Akej (M), till Region Skåne och ber dem stödja planerna genom att sluta ett avtal med Hospice Österlen.

Hospice Österlen är en stiftelse som precis har bildats i Simrishamn med stöd av Svenska kyrkan och stiftelsen Österlenvård. Den nya stiftelsen har planer på att starta en verksamhet med 10 platser för vård i livets slutskede, så kallad palliativ vård, i lokaler på sjukhuset. Till den knyts resurser för att patienter ska kunna får avancerad vård i livets slutskede i hemmen.

Men finansieringen är inte klar och man hoppas få ett avtal med Region Skåne.

Det tycker alltså kommunledningen i Simrishamn också. Dels för att det behövs och dels för den regionala rättvisans skull.

I brevet till regionens hälso- och sjukvårdsnämnd påpekar Christer Akej att medelålderns generellet är hög på Österlen och att Simrishamn i synnerhet har en av Sveriges allra äldsta befolkningar med hela 27 procent som är över 65 år.

Dessutom har Sirmsihamn förlorat en hel del arbetstillfällen inom vården sedan Region Skåne tagit bort flera verksamheter från kommunen, de planerade operationerna vid sjukhuset för fem år sedan, och nyligen den slutna psykiatrin.

Därför hoppas kommunledningen i Simrishamn att Region Skåne tecknar ett avtal med Hospice Österlen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".