Sverigedemokraternas tomma stolar i fullmäktige ger inget partistöd i Simrishamn. Foto: Dan Hansson/Scanpix.
Simrishamn

SD får inget stöd för tomma stolar

Simrishamns kommun vill inte betala ut något partistöd till Sverigedemokraterna lokalt för 2010. Det har kommunstyrelsen beslutat. Orsaken till avslaget är att Sverigedemokraterna lämnat sina två platser i fullmäktige och inte har visat tecken på någon politisk verksamhet i kommunen sedan 2007.

2008 överklagade Sverigedemokraterna ett liknande beslut i Simrishamns kommun men det avvisades av länsrätten och nästa instans, kammarätten i Göteborg beviljade inget prövingsttillstånd.

Det är den tidigare kommunfullmäktigeledamoten Mats Thuresson som begärt ut partistöd för Sverigedemokraternas verksamhet i Simrishamn. En kommunförening, Sverigedemokraterna Simrishamn ska ha bildats under våren.

Kommunstyrelsens ordförande, moderaten Christer Akej säger att han inte tycker att det är rimligt att skattepengar går till några som inte har någon politisk verksamhet lokalt.

Enligt kommunallagen är det bara partier som är representerade i kommunfullmäktige som är berättigade till partistöd. Och det är det partiet inte är menar kommunstyrelsen, när de låter de platser de fått, stå tomma.

Ystad tingsrätt dömde i förra veckan Mats Thuresson till en villkorlig dom och ett större skadestånd för grov förskringring i en vägförening utanför Sankt Olof, där han var kassör under tio år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".