Det går lika bra med vitlöksfalu

Livsmedelsverket anser att det går bra att blanda vitlök i falukorv och sälja den, trots att falukorv normalt inte innehåller vitlök och är en skyddad beteckning.
Ett charkuteriföretag i Skåne har marknadsfört falukorven som ''Fransk falukorv med vitlök''. Det har upprört åtminstone två konsumenter som i anmälan till Livsmedelsverket har ifrågasatt om det är lagligt. Falukorven har särskyddats av EU-kommissionen som ''garanterad traditionell specialitet''. Det innebär att när den tillverkas, även i andra EU-länder, måste det ske enligt vissa regler. De omfattar köttråvarorna och proportionerna. Det skånska företaget har följt alla regler, men tillsatt vitlök. Anmälarna har också ifrågasatt produktens namn, om det kan anses vara vilseledande. Här är Livsmedelsverkets svar att märkningen måste vara tydlig. Möjligen kan det vara vilseledande om det står ''Fransk falukorv''. I stället kan det stå ett tillägg som till exempel ''av fransk typ'', eller ''med vitlök'', skriver Livsmedelsverket. Verket har yttrat sig till miljöförvaltningen i Landskrona som handlägger frågan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista