Oppositionsrådet Karl-Erik Olsson (S) i Simrishamn. Foto: Marie Sandgren/Sveriges Radio
SIMRISHAMN

Oppositionen vill ha kvar alla byskolorna

Byskolornas vara eller inte vara är den riktigt stora valfrågan i Simrishamns kommun och det märktes när den röd-gröna oppositionen presenterade en gemensam skuggbudget på torsdagen.

I dagarna har remisstiden gått ut för den skollokalutredning som just nu pågår.

Frågan är om skolorna i Sankt Olof, Skillinge och Hammenhög ska finna kvar och i så fall hur länge barnen ska kunna gå där. Till och med sexan, till och med trean eller bara till och med förskolan. Inget beslut lär tas före valet i den här kontroversiella frågan. Men oppositionen är i stort sett överens. Alla vill de ha alla tre byskolorna kvar.

Men medan socialdemokrater och miljöpartister vill ha klasser upp till och med sexan i alla tre skolorna så kan Vänsterpartiet nöja sig med klasser upp till trean. 

– Vi är överens om att byskolorna ska vara kvar men i vårt remissvar har vi sagt att vi kan tänka oss F3-skolor, säger Anders Arehag (V). 

– Men det är ju inte bara att säga att alla skolorna ska vara kvar, vi måste också kunna ha tillräckligt god kvalitet i de skolor vi har kvar. 

Den rödgröna oppositionen utgår kallt från att de vinner valet både lokalt och nationellt - därför presenterar de en budget som är 7'6 miljoner dyrare för 2011 än de budgetramar som den styrande alliansen lagt. Och flera av miljonerna föreslås gå till skolan. Bland annat för att slippa säga upp fler lärare än de 21 som just nu är uppsagda i Simrishamns kommun. 

– Vår budget motverkar fortsatta uppsägningar inom skolan, säger oppositionsrådet Karl-Erik Olsson (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".