105 kilo av den allt populärare partydrogen kokain stoppades av tullen i Helsingborg. Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
Helsingborg

Hamnanställda fick tio år för narkotikabrott

De två hamnanställda som greps efter att ha försökt smuggla in över 100 kilo kokain i en container med fryst broccoli från Sydamerika, döms av Helsingborgs tingsrätt till tio års fängelse för försök till grovt narkotikabrott.

Anledningen till att brottet bedöms som grovt är att mängden narkotika de försökte smuggla in var värd ungefär 500 miljoner kronor.

I maj förra året upptäckte tullen i Tyskland att containern med broccoli som skulle skickas till Findus i Bjuv innehöll nio plastdunkar med sammanlagt 106 och ett halvt kilo kokain. Kokainet byttes ut mot strösocker och containern fick fortsätta sin resa.

När containern nådde Helsingborgs hamn flyttades den och dunkarna lastades om till en mindre lastbil av de dömda männen som är 44 respektive 46 år gamla och arbetar som arbetsledare och truckförare i hamnen. I en bod ska männen sen ha upptäckt att kokainet var ersatt med strösocker och i samband med det började polisen att avlyssna deras telefoner.

De båda männen nekar till brott och säger att de inte känt till att containern innehöll kokain. En av dem säger att han trodde att dunkarna innehöll anabola steroider medan den andre säger att han inte hade någon aning om innehållet.

Men tingsrätten menar att det framgår av uppgifter som kommit fram bland annat genom telefonavlyssningen att de båda männen agerat tillsammans och i samförstånd.

Tingsrätten dömer de båda männen till 10 års fängelse var för försök till grovt narkotikabrott. På marknaden skulle de kokain som de försökte smuggla vara värt en halv miljard kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".