Cecilia Lind, kommunstyrelsens ordförande i Eslöv, åker inte till mottagningen för Victoria och Daniel. Arkivbild / Malin Thelin SR
skåne

Skånska kommunpolitiker nobbar Victoria

I dag är en stor del av Sveriges kommuner och landsting representerade vid en mottagning i Stockholm. Men fem skånska kommuner har valt att helt tacka nej till inbjudan.

– Jag tycker inte jag har någon relation till brudparet, säger Cecilia Lind, kommunstyrelsens ordförande i Eslövs kommun. Det ingår ju inte heller i mitt uppdrag.

Hon poängterar samtidigt att hon personligen önskar det kungliga brudparet all lycka.

– Vi har skickat kommunens officiella gåva, men att sätta av en dag med resor och allting, för att stå tillsammans med många 100-tals andra kändes inte motiverat. Det får också finnas gränser för folkets underdånighet.

Inte heller från Bjuv, Tomelilla eller Bromölla reste någon från kommunledningen upp till mottagningen. 

– Jag för min del kände inte att jag skulle prioritera detta, säger Hans Forsberg, kommunstyrelseordförande i Bromölla. Dessutom kom inbjudan med mycket kort varsel.

Från Östra Göinges kommun säger kommunfullmäktiges ordförande Per af Forselles att man också valt bort att skicka någon kommunal present till det kungliga brudparet:

– Jag är republikan, och jag åker inte upp och representerar.

Men från de övriga 28 skånska kommunerna har man i dag representanter i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".