DET KUNGLIGA BRÖLLOPET

"Tack för att ni gett mig min prins"

Efter vigseln i Storkyrkan i Stockholm och kortegen genom staden tog kronprinsessan Victoria och prins Daniel emot hyllningar från dem som samlats vid Lejonbacken utanför slottet. Victoria höll ett kort tal där hon tackade svenska folket för att hon fått sin prins. Runt om i Sverige följde människor vigseln på tv och i Stockholm var hundratusentals människor ute på gatorna för att se det på plats.

Vigseln ägde rum i Storkyrkan i Gamla stan i Stockholm och strax före klockan 16 sade kronprinsessan Victoria och Daniel Westling ja till varandra.

Kyrkan var fylld av gäster, 1250 stycken, såväl tillresta representanter från andra kungahus, som diplomater, politiker, personliga vänner till brudparet och såklart släktingar till kungafamiljen och Daniel Westling.

När vigseln inleddes stod han och väntade på sin blivande brud en bit innan koret längst fram i kyrkan. Kronprinsessan leddes fram till Daniel Westling av sin far kungen, och några meter framför altaret tog Daniel över och mötte kronprinsessan med en kindpuss.

Efter vigseln gick kronprinsessan Victoria och prins Daniel, som han blev genom giftermålet, ut på kyrktrappan för att stiga upp i paradkaleschen som skulle ta dem kortegevägen.

Många fler än beräknat kantade Stockholms gator för att följa kortegen. Det talas om närmare en halv miljon människor. Ute på Djurgården vid Galärvarvet böt bröllopsparet paradkaleschen till kungaslupen Vasaorden vid Galärvarvet, för att via Strömmen ta sig tillbaka till Slottet igen.

På Lejonbacken vid Slottet höll kungen tal för bröllopsparet och utbringade ett fyrfaldigt leve för dem. Därefter höll kronprinsessan ett tal där hon tackade svenska folket:

"Kära vänner, jag vill börja med att tacka svenska folket för att ni har gett mig min prins.

Vi, min make och jag, är så otroligt glada och väldigt tacksamma för att så många vill vara här och fira tillsammans med oss, sade en påtagligt rörd kronprinsessa.

Det är en enorm upplevelse, detta är vår absolut största dag hittills i vårt liv. Ert stöd betyder mer för oss än ni någonsin kan tro.

I dag är en dag som vi kommer att bära med oss i våra hjärtan i hela vårt liv".

Festligheterna fortsätter hela kvällen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".