Demonstration 1974

Skånska kommuner bra på jämställdhet

SKÅNE. Närmare 30 kommuner och landsting i hela landet bryter mot jämställdhetslagen. Det visar en undersökning som fackförbundet SKTF har gjort. Men inga av Skånes 33 kommuner finns med bland de som, enligt SKTF, bryter mot lagen.
– Det är ett glädjande och bättre resultat än väntat, säger SKTF:s verksamhetschef i Skåne, Bengt Lang.

För att få fram resultatet har SKTF:s förtroendevalda undersökt om arbetsgivarna gjort en lönekartläggning och har en plan för hur man ska ändra på skillnader i lön mellan män och kvinnor.

SKTF är ett fackförbund för offentligt och privat anställda tjänstemän med anknytning till kommun, landsting eller kyrka. I landet är det 180 000 medlemmar. I Skåne 17 000 medlemmar.

De kommuner som ej gjort lönekartläggningar är: Älvsbyn, Nordmaling, Norsjö, Dorotea, Vara, Essunga, Alingsås, Lysekil, Ronneby, Torsås, Gotland, Nyköping, Vetlanda, Eksjö, Uppvidinge, Gävle, Hofors, Borlänge, Falun, Salem, Botkyrka, Degerfors, Hagfors, Kungsör, Ljusnarsberg, Strängnäs och Säffle.

Bland landstingen saknar Norrbottens läns landsting och Örebro läns landsting en genomförd lönekartläggning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista